Alle kans om door te groeien

John Smout begon ooit als stagiair bij de Stichting Nutsscholen Breda en is nu, op zijn 29e directeur van NBS Teteringen. Hij is nog jong, maar de gelegenheid deed zich een paar jaar geleden voor, doordat de toenmalige directeur uitviel. John: “Ik volgde op dat moment de opleiding tot Basisbekwaam schoolleider en heb voorgesteld om de vrijgekomen positie als interim in te vullen. Die kans kreeg ik. Later, na een sollicitatieprocedure, heb ik officieel de rol van directeur gekregen. Niet omdat het een makkelijke oplossing was, maar omdat ze het met mij zagen zitten. Dat is ook typisch Nutsscholen Breda. Je krijgt veel kansen, maar wel altijd op basis van kwaliteit.”

Visie en voeten in de klei

John gaat met plezier naar zijn werk en noemt zijn baan dynamisch: “Ik mis een groep leerlingen, maar krijg er een groep leerkrachten voor terug. Als directeur laat ik me trouwens regelmatig even zien in alle klassen, want ik blijf graag met mijn voeten in de klei staan. En de combinatie met de verantwoordelijkheid die ik nu heb voor het ontwikkelen van een visie en het uitstippelen van het beleid, maakt deze baan vet. Ik ben best jong, maar ben ervan overtuigd dat ik het team kan inspireren!”

Professionele familiecultuur

John noemt de sfeer bij de stichting warm en veilig: “Met collega’s kan ik een stevige discussie over het onderwijs voeren en even later net zo makkelijk een biertje pakken op het terras. Ik noem dat een professionele en warme klik. Een aantal collega’s zie ik ook privé. Dat vriendschappelijke en professionele kun je alleen combineren als je open en transparant bent. Want je moet elkaar wel kunnen blijven aanspreken. En keuzes blijven maken op basis van kwaliteit.”

Meedenken

“Collega’s weten elkaar te vinden. De lijntjes zijn kort, ook naar de andere scholen van de stichting. We maken gebruik van elkaars talenten en denken altijd mee hoe iemand zich kan ontwikkelen. Maakt niet uit of dat binnen Stichting Nutsscholen Breda is of daarbuiten. We ondersteunen iedereen. Ook als je aangeeft op termijn verder te willen kijken, of als je tijd wil steken in je eigen bedrijf. Over dat soort toekomstplannen kun je gewoon open en eerlijk zijn. Die horen ook bij je persoonlijke ontwikkeling!”

John Smout, directeur NBS Teteringen

Ook deze collega’s zijn nuts about werken bij Stichting Nutsscholen Breda!